سامانه تضمین کیفیت دانشگاه تهران
اهمیت تضمین کیفیت
امروزه هم دانشگاهها و هم صنایع مختلف به دنبال کشف تکنیکها و ابزارهای جدید برای توسعه سیستمهایی هستند که استانداردهای کیفی را تضمین میکنند با توجه به اینکه صنعت نرمافزار شاهد رشد خارق العاده تأثیر تضمین کیفیت نرمافزار بوده است، ما برای اطمینان از ساخت یک نرمافزار با کیفیت به تضمین کیفیت نرمافزار نیازمندیم.
کیفیت نرم افزار (Quality Software) شاخص حیاتی برای تولید نرمافزارهای با کیفیت بالا است که ضمن بالا بردن بهرهوری در تولید نرم افزارها، به ایجاد نرمافزارهای قدرتمند و شکستناپذیر منجر میگردد. تولید نرمافزارهای کاربردی روز به روز گسترش مییابد و لزوم بکارگیری روشها و اصول مهندسی نرمافزار در مراحل توسعه، مدیریت و پشتیبانی آنها بیشتر نمود پیدا میکند. یکی از مهمترین مراحل توسعه نرم افزار، آزمون و اطمینان از صحت کارکرد آن میباشد
تضمین کیفیت در دانشگاه تهران
در دانشگاه تهران یکی از مهمترین اهداف تضمین کیفیت توسعه استانداردهای محصول و فرآیند است. استانداردهای محصول ویژگیهایی را تعیین میکند که همهی اجزای محصول باید دارا باشند و استانداردهای فرآیند چگونگی انجام فرآیند نرمافزار را مشخص میسازند. یکی از پرکاربردترین ابزارهای مدیریت آزمون در جهان، ابزار متنباز و مبتنی بر وبِ تستلینک میباشد. کاربران میتوانند با استفاده از این ابزار، با ایجاد پروژههای آزمون، به مستندسازی موارد آزمون (Test Cases) و نتایج اجرای آنها بپردازند. با استفاده از این ابزار، آزمونگران میتوانند نتایج آزمونها را در قالب گزارشهای مختلفی دریافت نمایند. این ابزار در مرکز فناوریهای دیجیتالی دانشگاه تهران تحت بازطراحی قرارگرفته و در قالب سامانه تضمین کیفیت دانشگاه تهران ارائه شده است.
برخی ویژگیهای ابزار TestLink
- کنترل فرآیند آزمون
- تعریف گزینههای سفارشی و کلمات کلیدی
- ثبت نیازمندیها و موارد آزمون و تفکیک آنها برای هر ساخت (build) از نرمافزار
- تعریف نقشهای مختلف برای کاربران و تعیین دسترسیهای هر نقش
- تخصیص آزمونها به کاربران مختلف و ثبت نتایج آنها
- دریافت گزارشها در قالبهای گوناگون
- امکان متصل شدن به ردیابهای موضوع (Tracker Issue) مختلف، از جمله گیتلب
برخی از قابلیتهای اضافه شده توسط دانشگاه تهران
- تغییر رابط کاربری و بهبود آن
- فارسیسازی بخشهای مختلف ابزار و سازگار نمودن ساختار ابزار با زبان فارسی
- رفع برخی از باگهای موجود در ابزار
- امکان اتصال با CAS
- تغییر ساختاری در ابزار جهت تفکیک بهتر نقشها در زمان زیاد شدن تعداد کاربران
- ارائه راهنمای فارسی برای کلیه نقشها
- امکان ارسال پیامک علاوه بر ایمیل، در زمان تخصیص اجرای مورد آزمون
پیادهسازی سامانه تضمین کیفیت در سازمان ها
در حال حاضر با تلاشهایی که صورت گرفته، مرکز فناوریهای دیجیتالی دانشگاه تهران، این آمادگی را دارد که در سازمانهای گوناگون به پیادهسازی سامانه تضمین کیفیت، مطابق با نیازمندی آن سازمان، بپردازد.
مراحل پیادهسازی سامانه تضمین کیفیت عبارتند از:
- بررسی سازمان و براورد نیازمندیهای آن توسط کارشناس واحد تضمین کیفیت
- برآورد و پیادهسازی تغییرات سفارشی سازمان
- راهاندازی کامل سامانه تضمین کیفیت، مستقل از تعداد کاربران
جهت کسب اطلاعات بیشتر به آدرس citc@ut.ac.ir ایمیل بزنید.
اخبــــار
دکتر مصطفی صالحی، معاون سامانههای اطلاعاتی مرکز فناوریهای دیجیتال، اعلام کرد: در راستای راه اندازی واحد کنترل / تضمین کیفیت سامانههای دانشگاه و اجتناب از استفاده فرمهای دستی و گردشهای ایمیلی بین توسعه دهندگان و کارشناسان کنترل کیفیت، سامانه کنترل ...